המוביל הארצי: פרויקט המים המהפכני של ישראל

הקמת המוביל הארצי הייתה כרוכה באתגרים הנדסיים מורכבים. המערכת כללה מנהרות, תעלות פתוחות, צינורות ענק, תחנות שאיבה ומאגרים. אחד האתגרים המשמעותיים היה הובלת המים ממפלס נמוך בכנרת לאזורים גבוהים יותר בדרך לנגב. הפרויקט היה "בבת עינו" של אשכול, והוא השקיע מאמצים רבים בקידומו ובמימונו.

אין תגובות

הטרור שקדם למלחמת ששת הימים

כשנכנס לוי אשכול לתפקיד ראש הממשלה, ביוני 1963, שררה רגיעה ביטחונית בגבולותיה של מדינת ישראל. הדעה היתה כי בניגוד לבן-גוריון, אשכול לא יחזיק גם הוא בתיק הביטחון, וימנה לתפקיד שר הביטחון אדם בעל רקע מתאים לכך. אשכול הפתיע והחליט, כמו קודמו, לכהן גם כשר הביטחון. ב-25 בדצמבר 1963 מינה אשכול את יצחק רבין לרמטכ"ל.

אין תגובות

אשכול – המנהיג שעלה מבין שורות חברי המפלגה

"אני לוי – בן דבורה, ראש הממשלה השלישי. בעוד עשרים שנה כמעט לא יזכרו אותי. אולי יכתבו חצי עמוד על כך שהייתי ראש ממשלה. בן-גוריון חייב להישאר כדמות המרכזית שהקימה את המדינה. על דמות כזו צריך לחנך את הדורות הבאים. מי זוכר כיום שג'ורג' וושינגטון היה ספסר קרקעות. הרי בארצות הברית יצרו לו מעמד של אל. אני לא אתן ידי להמעטת דמותו של בן-גוריון".

אין תגובות

לוי אשכול כראש ממשלה

עם התפטרותו של ראש הממשלה דוד עם בן-גוריון ב-1963 תפש את מקומו כראש הממשלה השלישי של ישראל לוי אשכול. אשכול ששירת בממשלת בן-גוריון כשר האוצר היה גם מראשי מפא"י ומי שבנה את ההסכם הקואליציוני שהביא להקמת הממשלה בראשות בן-גוריון.

אין תגובות

לוי אשכול (1969-1895) וההתיישבות הקיבוצית בנגב מספרי קיבוצניקים וקיבוצים

ב - 23.8.1948 נבחר לוי אשכול בישיבת הוועד הפועל הציוני כחבר הנהלת הסוכנות וכראש המחלקה להתיישבות במקומו של אליעזר קפלן. יכולת הביצוע שלו, עיסוקו ארוך השנים בתחום ההתיישבות, כושר ההכרעה סייעו לו במילוי תפקידו הכבד. הוא כיהן בתפקידו כראש המחלקה להתיישבות כל שנות העשור הראשון לישראל ולצידו רענן ויץ כמנהל המחלקה.

אין תגובות

אשכול והמים – ממנכ"ל חברת מקורות ועד להקמת המוביל הארצי

כמי שראה בהבאת מים ליישובים החקלאיים את המפתח להצלחתם, הוא דימה את קווי המים לצינורות הדם בגוף האדם. אשכול החל את פעולתו בקידוחי מים בעמק זבולון (מפעל הקישון) כבר משנת 1935. בשנת 1937 הקימו לוי אשכול ופנחס ספיר את חברת 'מקורות' שהייתה עם השנים לחברת המים הלאומית של ישראל.

אין תגובות

ושבו בנים לגבולם – בגוש-עציון

שהסתיימה מלחמת ששת הימים, שררה בציבור הישראלי בכללו אווירת שיכרון חושים. נופי ארץ ישראל השלמה פסקו מלהיות חלום והפכו למושג ממשי. מה החליטה ממשלת אשכול לגבי ההתיישבות ביהודה ושומרון?

אין תגובות